MAKALELER Sayfa 6

Beyin ve Ruhsal Bileşenleri

İnsanı diğer canlılardan ayıran en temel özellik, beyinin çalışma yapısı ve özellikleridir. Entellektüel yetenekleri insana kazandıran ana organ beyindir.

İnsanın Ruhsal Gelişim Evreleri

İnsanın ruhsal gelişim evreleri birbirinden net çizgilerle ayrılamayan dinamik bir süreçtir. Bu sınıflandırma psikoloji dünyasında genellikle hazzın yönelimine göre yapılmaktadır.

Ruhsal Yapı ve Bileşenleri

1-İD: Bebek göbek kordonunun kesilmesiyle birlikte, bağımsız bir birey olarak dünyaya gözlerini açmakta ve hayat mücadelesine başlamaktadır.

Kişilik Özellikleri ve Kişilik Bozuklukları

Kişilik bozuklukları, normal kişilik özelliklerinin, abartılmış şekilde bireyin kendisine ve çevresine rahatsızlık verecek biçimde yaşanmasıdır. Kişiler, bilinçaltı korku ve olumsuzluklarla baş edebilmek için savunma mekanizmaları geliştirirler.

Varoluşçuluk ve Varoluşçu Psikoterapi

Varoluşçuluk, son yüzyılda 'ben kimim?, birey olarak var olmamın anlamı nedir?, gibi' sorulara cevap arayan egzistansiyalist felsefe ile doğmuştur.

Psikoterapide Savunma Mekanizmaları

Ruhsal yapı dinamik açıdan topografik olarak bilinç, bilinç öncesi ve bilinçdışı, yapısal açıdan id, ego ve süperego katmanlarından oluşur. Ruhsal yapıyı gelişimsel olarak oral, anal, fallik, latent ve ergenlik dönemlerine ayırırız.

Psikoterapi Nedir? Ne Değildir?

Psikoterapi terimi gerek Yunanca, gerek Latince, gerekse İngilizcede ruh, can, nefes almak anlamlarına gelen psiko kelimesiyle bir hastalık ya da bozukluğun tedavisi veya tıbbi olarak tedavi etmek anlamına gelen terapi kelimesinin birleştirilmesinden meydana gelmekte olup, psişik ruhsal hastalıkların ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılmadan tedavisi anlamındadır.

Davranışçı Psikoterapi

İnsanın ruhsal yapısındaki dış katman davranışçı şartlanmalar ve sosyal öğrenmelerden kaynaklanır ve burada oluşan davranışlarımız dışarıdan gözlenen eylemlerimizdir.

Dinamik Psikoterapi

Sigmund Freud ile başlayan dinamik psikoloji ve devamında dinamik psikoterapi günümüzde de etkin bir psikoterapi yöntemi olarak varlığını sürdürmektedir.