Hissettiğiniz Huzursuzluğun Tanımı
Hissettiğiniz Huzursuzluğun Tanımı : Languishing
Son günlerde kendinizi yorgun, mutsuz hatta tatsız olarak mı tanımlıyorsunuz? Canınız sıkılıyor, bir şeyler yapmak istemiyor ya da yapmak istediğiniz şeyi bilmiyor musunuz? Hissettiğiniz bu duyguyu tanımlamakta bile güçlük çekiyorsanız Türkçe’de henüz tam karşılığını bulamamış olan bu tuhaf duygu durumu İngilizce’de “languishing” olarak adlandırılmaktadır. Siz de huzursuz hissediyorum ve bu tuhaf duyguyu tanımlayamıyorum diyorsanız bu yazımızda ilginizi çekecek olan languishing sendromu kavramına dair tüm detaylara değineceğiz.
Bireyin yaşama karşı hissettiği olumlu duyguların eksikliği, potansiyelini ortaya koyamama hali ve amaçlarının eksik olması olarak açıklanmaktadır. Şöyle ki; derslerinizi bitirmek, yeni bir diziye başlamak, yemek yapmak ya da arkadaşlarınızla buluşmak hiç içinizden gelmiyor. Sıkılıyorsunuz ama ne yapma istediğinizi bilmiyorsunuz çünkü “languishing” yaşıyorsunuz.
Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında birçok kişinin tanımlayamadığı bu ruh hali, son zamanlarda pek çok kişide görülen psikolojik bir durumdur. Bir tükenmişlik hali ya da depresyon değildir. Enerjiniz vardır kendinizi umutsuz da hissetmiyorsunuzdur. Sadece bir keyifsizlik ,neşesiz ve amaçsız hissetme hali mevcuttur. Hayata karşı bir isteksizlik, yapılması gereken sorumluluklarınızı sürekli bir erteleme hali, sürekli endişe duymak, eskiden severek yaptığınız aktivitelerin artık keyif vermemesi, konsantre olmakta güçlük, motivasyon eksikliği ve genel bir amaçsızlık hali görülen belirtiler arasındadır.
Languishing terimi pandemi dönemiyle birlikte hayatımıza girmiştir. Pandeminin başında yaşanan belirsizlikler, beynin amigdala bölgesindeki “savaş ya da kaç” komutlarını yüksek alarm haline getirmiştir. Hissedilen belirsizlik duygusu o kadar yoğundu ki bu tetikleyicilere karşı kendimizi korumak ya da savaşabilmek için baş etme yöntemleri geliştirebilmemize yardımcı oluyordu. Pandeminin bitmesiyle birlikte güçlü tetiklenmeler de bitti. Bu durum bazı kişilerin beyin yapısında ve hayatında bir boşluğa sebep oldu. Tıpkı iyi bir sporcunun müsabakalarda sakatlanıp sporu bırakmak zorunda kalması gibi düşünebilirsiniz. Beynin bu güçlü tetikleyicilerin yerine, yeni ve aynı güçte bir şeyler koyabilmesi mümkün olmadığı için bazı kişilerde hayata karşı amaçsızlık, neşe ve istek kaybı olarak belirti vermeye başladı. Bu durum, psikolojide languishing olarak adlandırıldı. Psikolojik iyi oluş halini desteklemek için languishing ile baş edebilmeyi öğrenmek, kişinin yaşamı için büyük önem taşır.
Baş Edebilmek İçin Öneriler :
*Öncelikle bölünmemiş zamanlar yaratmak önemlidir. Buna da sınırlarınızı oluşturarak adım atabilirsiniz. *Dikkatinizi dağıtmayacak, sizi olumsuz etkileyen her türlü kişilerden ve durumlardan uzak durmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Sadece kendinize ait zaman dilimleri oluşturmaya gayret edin.
*Kendinize ulaşabileceğiniz küçük hedefler oluşturun. Günlük, haftalık ya da aylık planlar yapın. Hedeflerinize ulaştıkça motivasyonunuz artacaktır.
*Hayatın akışına ayak uydurun. Örneğin, aniden bir organizasyona davet edildiniz içinde bulunduğunuz o tatsızlık halinden ötürü bu teklifi reddetmeyin ve bu daveti kabul etmeyi deneyin. Hayatın akışına engel olmayın.
*Meditasyon yapın. Her gün yapacağınız 5 dakikalık meditasyon, hayat veriminizi artıracaktır. Yaşadığınız languishing belirtilerinin azalmasında nefes egzersizleri ve meditasyon teknikleri etkili olacaktır.
*Günlük tutmayı deneyin. Gün içerisinde neler hissettiğinizi ve nelerin üstesinden geldiğinizi tanımlamak ve kaleme dökmek kendinize olan güveninizi artıracaktır.
*Fiziksel iyi oluş halinizi desteklemeyi ihmal etmeyin. Kaliteli bir uyku ve sağlıklı besinler tüketmek mental olarak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
*Sosyal ilişkilerinize sahip çıkmak ve onları güçlendirmek psikolojik iyi oluş halini olumlu yönde etkilemektedir. *Ailenizle, sevdiklerinizle ve çevrenizle olan iyi ilişkileriniz duygu ve düşüncelerinizin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Yaşadığınız problemleri sevdiklerinizle paylaşmak onlardan sosyal destek almak iyi hissedebilmeniz için önemlidir.
Psikolog Funda Buharalı.
Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi, Psikiyatrist Antalya.