MAKALELER Sayfa 8
Alışveriş Çılgınlığı
Günümüzde alışveriş yapmadan duramaz hale geldik. Peşisıra açılan alışveriş merkezleri bu isteğimizi körüklüyor. Hiç gereği yokken sırf indirimde diye, sırf nasıl olsa taksitle satılıyor diyerek ihtiyaç dışı aldığımız birçok ev eşyası, giyecek, yiyecek vs. oluyor.
İletişim Becerisi
Hayatta başarılı olmanın ve amaçlarımıza ulaşmanın temel faktörlerinden biri iletişimdir. İletişim kendimize ve diğer insanlara sevgiyle ulaşmanın biricik yoludur. İletişim, aslında yaşamın tümüdür. Sağlıklı bir iletişim kurmak, içten ve açık olmayı gerektirir.
Mutluluğun Sırrı
İnsanlık tarihi kadar eski olan, üzerine ciltler dolusu kitaplar yazılan, şiirden edebiyata birçok sanat dalına konu olan, yakalamakta zorluk çektiğimiz, kimi zaman yakaladığımızı sandığımız, kimi zaman ellerimizden kaçırdığımız mutluluk.
Önce İnsan Olmak
Hepimiz zaman zaman “ben kimim?”, “yaşamın anlamı ve amacı nedir?”, “ben ne için yaşıyorum?” gibi soruları sormuşuzdur.
Üvey Anne ve Üvey Baba Olmak
Üvey aile problemi hem çocuklar, hem eski ebeveynler, hem de yeni ebeveynler için yıkıcı sonuçlar doğurabilen ciddi bir sorundur.
Çocuk Eğitiminde Dayak ve Ceza
Ebeveynleri temel hedefi çocuklarına en güzel eğitimi vererek, onların hayata en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlamaktır. Bu amaçla anne babalar cezanın çocuk psikolojisindeki yerini iyi bilmelidirler.
Rüyalar ve Rüyaların Psikolojik Analizi
Rüyalar, bilinçdışı istek ve arzuların deşarj edildiği, şifrelerle donatılmış mesajlar içeren fizyolojik bir döngüdür. İnsanlar 8 saatlik uykularında her 2 saatte bir 15-20 dakika süren rüyalı bir dönem yaşarlar. Böylece her insan gecede 3-4 kez rüya görür. Rüya gören bir kişiyi göz hareketlerinden fark edebilirsiniz. Rüya esnasında kapalı göz kapaklarının altında göz kürelerinin hareket ettiği rahatça görülebilir. Göz kürelerinin hızla hareket ettiği bu dönem REM (Rapid Eye Movement) olarak adlandırılır. Birey bu esnada uyandırılırsa rüyasını tam olarak hatırlar.
Kıskançlık Psikolojisi
Yürümeye başlayan ve ilk kez anne babası tarafından engellenen bebekte kıskançlığın ilk tohumları atılır. O zamana kadar ağlayınca emzirilen, altı ıslanınca temizlenen, bir dediği iki edilmeyen bebek, merdiven başında düşeceksin diyerek engellenince güç dengesinde anne ve babasının ağır bastığını acıyla fark eder. Bu ayrılma ve bireyselleşmenin uzlaşma devresinin başlangıcıdır. Bu dönüm noktasının krize dönüşüp dönüşmemesi ebeveynlerin tavrına bağlıdır. Anne baba yeterlilik, bağımsızlık ve üstünlük duyguları açısından çocuğun iç gücünün gelişimine olanak tanırlarsa, çocuk ileride kendini daha iyi hissetmek için başkaları üzerinde güç kurma fantezisi geliştirmez.
İnsanın Benlik Gelişim Evreleri
Erik Homburger Erikson, benlik gelişimini sekiz evreye ayırmıştır. Bu evreler insanın yaşam döngüsünde önemli yer tutar. Sağlıklı bir benlik gelişimi için her dönemin kendine özgü psikososyal sorunları çözülmeli ve gelişmeler sağlanmalıdır. Her evrede benliğin karşılaştığı bir olumlu, bir de bunun karşıtı iki öğe vardır. Zıt iki öğe arasında bir denge kurulabildiği ölçüde benlik gelişimi sağlıklı olacaktır (Örneğin; temel güvensizliğe karşı temel güven gibi).