MAKALELER Sayfa 3
Göç Psikolojisi
Göç, kişilerin çeşitli sebeplerden dolayı gelecek hayatının bir kısmını ya da tamamını geçirebilmek için bir yerleşim yerinden diğerine yaptıkları coğrafi yer değiştirmeyi kapsayan sosyal bir değişimdir. Günümüzde hem Türkiye’de hem de dünyada göç hareketi artmış durumdadır.
Filofobi, Aşık Olma Korkusu
Aşk, insanı heyecanlandıran, birçok kişinin midesinde kelebekler uçuşturan, farklı ve çok özel bir duygudur. Bu kadar yoğun ve özel duyguyla tanışan birçok kişi kendini şanslı hissederken, kimileri için aynı durum söz konusu değildir.
Psikolojide Gece Yeme Sendromu
Geceleri yemek yeme aslında birçok kişinin sık sık yaptığı alışkanlıklar arasındadır. Özellikle yatmadan önce yenen o son yemek ya da uykudan uyanıp tüketilen yiyecekler hem fiziksel hem de ruhsal anlamda kişiyi rahatsız ederek hastalığa dönüşebilir. Bu yazımızda gece yemek yemenin hangi durumlarda ve ne zaman bir sağlık sorununa dönüştüğünü ele alacak, psikolojide gece yeme sendromundan söz edeceğiz.
Stres Nedir Stresle Nasıl Mücadele Edilir
Günlük yaşamın önemli bir parçası olan stres, kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına karşı gösterdiği tepki durumudur.
Panik Atak ve Mitolojide Pan
Yunan mitolojisi içerisinde geçen birçok Tanrı ve Tanrıçalar, evrende gerçekleşen olayların birer temsilini ifade etmektedir ve birden fazla sembolik anlam taşımaktadır. Bu yazımızda sözü geçen Yunan mitoloji Tanrısı Pan’ın da temsil ettiği kavramlardan yola çıkarak psikolojinin doğa, mitoloji ve sanatla olan ilişkisinden bahsedeceğiz. Ayrıca panik atağı işleyeceğiz.
Günümüzde Teknoloji Bağımlılığı
Phubbing (sosyotelizm) adı da verilen teknoloji bağımlılığı günümüzde giderek artmaktadır.
Ruhsal Esenlik
Psikolojik iyi oluş (well being) kavramı fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda sağlıklı yaşamın önemi, ruhsal esenlikle vurgulanmaktadır.
Psikolojide Ruminasyon
Bu yazımızda ilk kelime anlamı olarak hayvanların geviş getirmesini ifade eden ruminasyonun, psikoloji dünyasındaki kullanımından, psikoloji/psikiyatrideki ruminasyon bozukluğundan söz edeceğiz.
Üstünlük ve Aşağılık Kompleksi
Alfred Adler’in Bireysel Psikoloji kuramını oluşturan en önemli iki kavram aşağılık ve üstünlük hisleridir. Adler, insan doğasını sosyal-psikolojik açıdan ele alarak kişiliğin bütünlüğü üzerinde durmuştur.