MAKALELER #4
Ruhsal Esenlik
Psikolojik iyi oluş (well being) kavramı fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda sağlıklı yaşamın önemi, ruhsal esenlikle vurgulanmaktadır.
Psikolojide Ruminasyon
Bu yazımızda ilk kelime anlamı olarak hayvanların geviş getirmesini ifade eden ruminasyonun, psikoloji dünyasındaki kullanımından, psikoloji/psikiyatrideki ruminasyon bozukluğundan söz edeceğiz.
Üstünlük ve Aşağılık Kompleksi
Alfred Adler’in Bireysel Psikoloji kuramını oluşturan en önemli iki kavram aşağılık ve üstünlük hisleridir. Adler, insan doğasını sosyal-psikolojik açıdan ele alarak kişiliğin bütünlüğü üzerinde durmuştur.
Şükretmenin Psikolojimize Olumlu Etkisi
Şükür, kelime anlamı olarak “övmek, iyiliğe karşı dua etmek, kanaatkârlık, müteşekkir olmak, iyilik bilmek, güzelliğin takdiri ve minnettarlık” dahil olmak üzere bütünü temsil eden bir kavramdır.
Sanal Para Bağımlılığı
Günümüzde internet kullanımının artmasıyla birlikte hayatımıza yeni kavramlar ve uygulamalar girmiştir. Geleneksel birçok şeyin değişmesiyle alternatif ödeme yöntemleri oluşturulmuş ve para soyutlaşmıştır. Sanal para bağımlılığı da bir bağımlılık türü olarak psikoloji/psikiyatri literatüründe yerini almıştır.
Uyurgezerlik
Vücudun fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesini sağlayan ve yenilenmesine yardımcı olan biyolojik sürece “uyku” denir. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve günlük işlevleri yerine getirebilmek için uyku vazgeçilmez bir gereksinimdir. Bu yazımızda uyurgezerlik, tıbbi adıyla somnambulizm'den söz edeceğiz.
Ghosting
Günümüz ilişkilerinde sıklıkla rastladığımız, beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolma durumuna “ghosting” denir.
Atılganlık
Atılgan davranış biçimi, kişinin kişisel haklarını kaygı yaşamadan savunabilmesi olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda kendi haklarını savunurken başkalarının haklarının da çiğnenmeden uygun bir şekilde ifade edilmesidir.
Okul Öncesi Dönemde İnatlaşma ve Egosantrik Dönem
Jean Piaget tarafından 1926 yılında ortaya atılan benmerkezci (egosantrik) dönem, 2-6 yaş arasındaki çocukların düşünce ve dil kullanımında benmerkezci tutum sergilediği bir dönemdir.